Stemmen voor de verkiezingen.
Stemmen voor de verkiezingen. Shutterstock

Stemmen met visuele handicap mogelijk in gemeentehuis Nunspeet

14 mei 2024 om 18:00 Algemeen

Mensen met een visuele handicap kunnen tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement stemmen in het gemeentehuis. 

Wijnand Kooijmans

In het gemeentehuis is voor hen een apart stembureau ingericht met een stemmal. Dit is een speciaal plaatje met gaatjes die over het stembiljet worden gelegd door een lid van het stembureau. Met behulp van audio-ondersteuning worden de kandidatenlijsten voorgelezen.

Alle stembureaus in de gemeente zijn toegankelijk voor inwoners in een rolstoel. Minsten één stemhokje is aanwezig met een verlaagd schrijfblad. Inwoners met een verstandelijke beperking mogen geen hulp krijgen in het stemhokje. Om goed voorbereid te gaan stemmen is de website www.stemjijook.nl online. Hierop wordt in eenvoudige taal uitgelegd waarom stemmen belangrijk is, hoe het stemmen werkt en wat het Europees Parlement inhoudt. Er zijn ook filmpjes beschikbaar.

Tijdens de open dag van de gemeente zaterdag 25 mei is in het gemeentehuis de stemmal uit te proberen. Net als bij voorgaande verkiezingen zijn er kandidatenlijsten in grootschrift en braille aanwezig. Op www.nunspeet.nl/verkiezingen komt een geluidsbestand van alle kandidaten online. Deze wordt voorgelezen.

Inwoners met een lichamelijke beperking kunnen hulp krijgen in het stemhokje. Dat kan iemand uit de eigen omgeving zijn of een lid van het stembureau.

In het gemeentehuis liggen verkiezingskranten in eenvoudige taal klaar. Hierin wordt op een begrijpelijke en heldere manier uitgelegd waar de verkiezing over gaat en hoe het stemmen werkt. De kranten zijn gratis af te halen of worden op verzoek toegestuurd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie