De familie Zwakenberg was van 1875 tot 1939 eigenaar van De Roskam.
De familie Zwakenberg was van 1875 tot 1939 eigenaar van De Roskam. Dick Baas

Historie: Gemeenteraad 100 jaar geleden

15 april 2024 om 12:00 Historie

De Nunspeetse gemeenteraad vergadert donderdag 25 april om 19.30 uur in het gemeentehuis. Honderd jaar geleden vergaderde de gemeenteraad op donderdag 24 april 1924 ‘s middags om 13.30 uur. De agenda vermeldde toen tien punten. Wat waren honderd jaar geleden de onderwerpen?

Dick Baas

Zo was er het verzoek van Peter Zwakenberg om alsnog het koffiehuis De Roskam aan te merken als ‘eene inrichting voor maatschappelijk verkeer’. De Roskam was geschrapt uit de lijst, omdat Dries Zwakenberg, een van de erfgenamen van de weduwe Zwakenberg veroordeeld was wegens overtreding van de Drankwet. Peter voerde aan dat niet hij, maar zijn broer veroordeeld was. Het verzoek werd afgewezen, omdat het de ‘inrichting’ betrof.

Vroedvrouw

De raad moest een gemeentelijke vroedvrouw voor Nunspeet benoemen. Raadslid Scheffer vond het een moeilijke zaak. Er waren twee kandidaten: een gehuwde inwoonster van Nunspeet, die naast deze taak ook de zorg voor een gezin had en een ongehuwde met meerdere diploma’s, maar geen ‘ingezetene’, Scheffer wilde weten waarom deze keuze was gemaakt, want de bevolking wilde, volgens hem in het algemeen een gehuwde vroedvrouw. Burgemeester Mackay had het advies van de gemeente-geneesheer gevolgd. Met 9 stemmen van de 14 aanwezige leden werd mevrouw Rienderhoff-Weststrate gekozen.

Tolheffing

Er was een verzoek van de VVV gekomen om de tol aan de Elspeterweg op te heffen of het tarief flink te verlagen. De VVV was van mening dat de tolheffing ‘ernstige schade toebrengt aan neringdoenden, hotel- en pensionhouders, doch tevens aan allen wier welvaart indirect door genoemde bedrijven wordt beïnvloed’. B&W waren het daar niet mee eens. De tarieven waren laag. Voor karren of wagens, beladen met andere voorwerpen dan plaggen, hooi, zand of stro, werd per paard f. 0,10 geheven. ‘De heer Verschoor merkt op, dat in Nunspeet de algemeene overtuiging heerscht, dat tollen schade doen aan de  neringdoenden. De tijd is voorbij dat auto’s en motorrijwielen als luxe worden beschouwd; integendeel, voor velen zijn het voor de uitoefening van ambt of bedrijf onmisbare zaken geworden. En dan zijn speciaal voor deze beide vervoermiddelen de tarieven van 60 en 20 ct. veel te hoog’. De raad volgde het college. Alleen Verschoor wenste aantekening tegen.

Bovenweg

Honderd jaar geleden stond de Bovenweg ook al op de agenda, Het ging over de verharding van de laatste 500 meter tot de Glindeweg. De gemeente Doornspijk had daar ook belang bij en wilde wel het grind gratis leveren.

Er waren toen nog geen raadscommissies, dus was de rondvraag een belangrijk onderdeel van de vergadering. Zo vroeg Jan Top (SDAP) om meer toezicht te houden op te snel rijdende auto’s door Nunspeet. ‘De bewoners van de Laan kunnen haast geen raam openzetten vanwege het stof dat opgejaagd wordt’.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie