Afbeelding
JAN MOLL FOTOGRAFIE

Column Karel van Bronswijk: Regio

13 januari 2024 om 15:00 Column

Wat lokaal kan, doen we lokaal, wat we zelf niet (goed) kunnen, doen we samen. Deze stelling staat in het verkiezingsprogramma van CDA Lokaal 2022-2026. Een belangrijk uitgangspunt dat past bij de Nunspeetse samenleving. Je zou dit concreet kunnen vertalen naar: we doen alleen dingen samen als het echt niet anders kan.

Maar dat is niet het juiste en volledige beeld. In hetzelfde verkiezingsprogramma staat ook: ‘Door het bundelen van krachten in regionaal verband bereiken we meer voor onze inwoners en ondernemers.’ Soms (of zelfs vaak) komt een signaal of verzoek krachtiger over als je met meer bent.

In de raadsvergadering van afgelopen december heeft een meerderheid van de gemeenteraad niet ingestemd met de samenwerkingsagenda voor de Kop van de Veluwe - een samenwerking met de buurgemeenten Elburg, Oldebroek, Heerde en Hattem. CDA Lokaal (en PvdA/GL en CU) gaf er de voorkeur aan om wel in te stemmen. De twee grootste fracties zijn van mening dat de uitgangspunten van de deelnemende gemeenten te ver uit elkaar liggen en er te weinig concrete onderwerpen voor Nunspeet in de stukken naar voren komen. En stemden daarom tegen. Hoewel de fractie van CDA Lokaal erkent dat deze kritiek niet helemaal onterecht is, wordt er toch meerwaarde gezien in de voorgestelde samenwerking. Temeer omdat het college bij monde van wethouder Stoffer toezeggingen heeft gedaan om Nunspeetse uitgangspunten en belangen scherp te bewaken.

Een raadslid uit een buurgemeente buiten de Kop van de Veluwe zei onlangs: “Nunspeet moet nog leren samenwerken.” Deze opmerking is misschien niet helemaal terecht, maar geeft wel iets aan van het beeld dat sommigen van Nunspeet hebben. De werkelijkheid is dat we wel degelijk veel met gemeenten in de regio samenwerken. Bijvoorbeeld op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, energiestrategie, mobiliteit, recreatie en toerisme. Maar ook op het gebied van (jeugd)zorg, gezondheid, hulpdiensten, omgevingsdienst en sociale werkvoorziening. Vaak op de schaal van regio Noord-Veluwe en soms nog groter. Samen bereiken we meer voor inwoners en ondernemers.

Karel van Bronswijk

fractievoorzitter CDA Lokaal

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie