Afbeelding
eigen foto

Column Gerben Pluim: Waardig

23 april 2024 om 08:00 Column

Uit recent onderzoek van ABF Research blijkt dat het aantal ouderen in Nunspeet dat aangewezen is op verpleeghuiszorg de komende jaren groeit van 320 naar 580. Die kunnen niet allemaal in een verpleeghuis terecht. Er komen naar verwachting 50 plekken bij, maar dat is niet genoeg. Dat betekent dat zo’n 210 ouderen zorg krijgen buiten een verpleeghuis.

Ook Nunspeet moet zich dus opmaken voor een omslag in de ouderenzorg. We kennen allemaal een vader, opa, buurman of kennis die steeds meer hulp nodig heeft of eenzaam is. Hoe organiseren we die hulp? ABF pleit voor een andere aanpak bij het realiseren van nieuwe woonwijken. Het is nog steeds gebruikelijk om eerst de huizen te plannen en daarna te kijken hoe de voorzieningen ingepast worden.
Zij stellen voor om het anders aan te pakken: begin met een verpleeghuis in het midden van een nieuwe wijk en bouw daar vervolgens om heen voor andere doelgroepen. Woningen voor ouderen die niet in het verpleeghuis terecht kunnen, voorzieningen die nodig zijn in de wijk en ruimte voor jongeren en jonge huishoudens. Zo kan zorg meer in de wijk worden geboden.

Toen ik vanochtend de krant opsloeg vielen mij twee berichten op. Een commerciële landelijke huisartsenketen kan niet meer de kwaliteit leveren die verwacht mag worden, waardoor zowel patiënten als personeel gedupeerd zijn. En er is een discussie over het betaalbaar houden van wijkverpleging.
Ook in Nunspeet is onlangs een vestiging van één van de apotheken gesloten en dreigt een tekort aan huisartsen. Dat is reden tot zorg. We worden samen steeds ouder. En dat vraagt veel van medewerkers in de ouderenzorg, zeker gelet op de toenemende personeelstekorten. En het vraagt steeds meer van mantelzorgers. Wie zorgt er straks voor onze ouderen? Het is van belang dat we ook lokaal tijdig investeren in voorzieningen voor ouderen. We hebben als fractie van de ChristenUnie gevraagd om dit te betrekken bij de ontwikkeling van de nieuwe woonwijken ‘t Hul Noord en Nieuw Feithenhof.
Gelukkig heeft Nunspeet veel goede voorzieningen en verpleeghuizen, maar dat dit zo blijft is niet vanzelfsprekend. Laten we daarom zorgen dat Nunspeet een plek blijft waar je waardig en prettig ouder kan zijn.

Gerben Pluim

fractievoorzitter ChristenUnie Nunspeet

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie