Wethouder Van de Bunte biedt namens college excuus aan.
Wethouder Van de Bunte biedt namens college excuus aan.

Extra vergadering raadscommissie algemene zaken

16 februari 2024 om 14:45 Maatschappelijk

Er komt nog een extra vergadering van de raadscommissie algemene zaken rond de evaluatie van het proces rond de plannen voor de start van een ondernemersfonds. Het gaat dan vooral om de juridische aspecten.

Wijnand Kooijmans

Hierbij wordt ook de kritiek van de insprekers Sandra Bonestroo en Sander Klugt meegenomen. Zij verweten tijdens de inspraak het college van burgemeester en wethouders in strijd te hebben gehandeld met de fiscale geheimhouding van belastinggegevens. En daarmee de raad de plicht heeft het openbare ministerie om vervolging te vragen. Met de toezegging dat dan ook de juridisch adviseur van het college aanwezig is bij de bespreking, werd één van de angels gehaald uit de discussie rond de evaluatie van de gang van zaken rond het ondernemersfonds.

Wethouder Jaap Groothuis deed, als vervanger van Jennifer Elskamp, de toezegging dat het juridisch deel in de vergadering van april wordt behandeld. Zoals het college ook in wil gaan om de suggestie, als eerste gedaan door Harm Jan Polinder (SGP), een excuus aan te bieden aan de leden van de werkgroep. Die zijn naar de mening van meerdere fracties beschadigd door de gang van zaken. Dat was voor hen reden ook niet mee te willen aan de evaluatie. Mogelijk gaat de excuusbrief zelfs vergezeld van een Nunspeetse Kadobon.

Het college erkent fouten te hebben gemaakt en de regie niet voldoende in eigen hand te hebben gehouden. Te vaak is uitgegaan van de stelling dat de gemeente alleen een faciliterende rol speelde. Erkend wordt dat in de toekomst duidelijke kaders moeten worden gesteld hoe een proces moet verlopen. Aangegeven wordt dat lering uit de gang van zaken wordt getrokken om een herhaling in de toekomst te voorkomen. Zoals Pieter Jan van Rossen (Gemeentebelang), Harm Jan Polinder en Karel van Bronswijk (CDA Lokaal) het boetekleed aantrokken. Zij geven aan dat het fout is geweest dat door hun fracties al werd aangegeven dat zij tegen het ondernemersfonds zouden stemmen voor de daarvoor bedoelde beeldvormende vergadering van de commissie plaats vond.

Kortom: door iedereen wordt erkend dat er fouten zijn gemaakt en dat dit een emotionele lading voor betrokkenen heeft meegebracht. Erkend wordt dat onvoldoende duidelijk was hoe groot het draagvlak zou moeten zijn. Polinder spreekt van een onbevredigend dossier. Ten aanzien van het juridisch memo dat moet onderbouwen dat het college de wet niet heeft overtreden, vinden meerdere partijen het vreemd dat dit memo niet van een datum, maar ook niet van een ondertekening is voorzien. Dat was voor Groothuis reden dit deel door te schuiven naar een volgende vergadering.

Gerben Pluim (ChristenUnie) spreekt van een gang van zaken die alleen maar verliezers kent. Alle partijen vinden het van belang dat het vertrouwen van ondernemers wordt teruggewonnen. De eerste stappen zijn tussen het college en het nieuwe bestuur van de Bedrijvenkring Nunspeet al gezet. Doel is dat samen wordt opgetrokken en men niet als partijen tegenover elkaar staat. Genoegen wordt genomen met de toezegging van het college dat alle aanbevelingen uit het evaluatierapport worden overgenomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie