De motie is de SGP ingegeven door een werkbezoek aan de brandweer en geen opdracht van korps.
De motie is de SGP ingegeven door een werkbezoek aan de brandweer en geen opdracht van korps. eigen foto

Tweede voertuig voor bestrijding bosbranden moet blijvend zijn

26 maart 2024 om 06:00 Maatschappelijk

Het tweede voertuig voor de bestrijding van bosbranden moet in het bosbrandseizoen permanent in Nunspeet blijven staan. Op dit gebied moet de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland de gemaakte afspraken nakomen.

Wijnand Kooijmans

Met unanieme stemmen nam de gemeenteraad van Nunspeet een motie aan waarin het college van burgemeester en wethouders wordt gevraagd actie te ondernemen richting de veiligheidsregio. Ingediend door Harm-Jan Polinder (SGP).

Het onderwerp leeft al lang binnen de Nunpeetse politiek. Polinder wees erop dat het weghalen van het betreffende voertuig mede is ontstaan door wanbeleid binnen de veiligheidsregio zelf. Om de financiële tekorten te dekken moest er vervolgens worden geschoven in de bezetting van het aantal blusvoertuigen om de financiën weer op orde te krijgen.

Voor Nunspeet bracht dit met zich mee dat het tweede voertuig voor bosbrandbestrijding moest worden ingeleverd voor een ‘gewone’ tankspuitauto die bijvoorbeeld goed uit de voeten kan in de bebouwde kom, maar niet in het veld. Daarbij werd de afspraak gemaakt dat in het seizoen waarin het risico op een natuurbrand het grootst is het tweede voertuig permanent in Nunspeet wordt gestald.

Het viel dan ook niet goed dat bekend werd dat het gaat om een wagen die wordt ingezet om te oefenen en bij een mankement elders weer kan worden weggehaald uit Nunspeet. 

De motie wordt gezien als een steuntje in de rug van het college. Burgemeester Céline Blom heeft de zaak al aangekaart binnen de veiligheidsregio. Daar is aangegeven dat de kans nihil is dat in het hoogseizoen de wagen wordt weggehaald uit Nunspeet. 

Dat heeft ze ook meegedeeld aan de leidinggevende van het Nunspeetse korps. Onder de leiding, maar bij ook de vrijwilligers is de onnodige onrust ontstaan over de plannen. Die is nu weggenomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie