Organist Han Siertsema.
Organist Han Siertsema. Eigen foto

Bevrijdingsconcert op orgel

19 april 2024 om 08:47 Muziek Ingezonden

Podium De Ontmoeting viert Bevrijdingsdag met een orgelconcert van Han Siertsema. De aanvang is 14 uur.

Het concert start met het Te Deum van Max Reger, een compositie uit het begin van de twintigste eeuw. Te Deum laudamus (Wij loven U, God) is een religieuze tekst uit de vierde eeuw, die door ruim 130 componisten op muziek is gezet. Het loflied werd vaak ten gehore gebracht na een gewonnen veldslag. Veel componisten schreven er een ‘in voorraad’ maar dat gold niet voor Max Reger. 

Een minder triomfalistische benadering van de bevrijding is het werk Lamentation (Klaaglied) van de Franse componist Alexandre Guilmant uit 1875. Daarna zijn er enkele variaties op oude Franse kerstliederen te horen van Claude Balbastre.

Het concert besluit met de Valerius-suite van de twintigste-eeuwse componist Willem Vogel. De naam Valerius verwijst naar de Nederlandse componist Adriaen Valerius, die in het begin van de zeventiende eeuw allerlei vaderlandse liederen bewerkte en publiceerde, waaronder het Wilhelmus. Te horen zijn onder meer verwijzingen naar Merck toch hoe sterck, O Nederland let op uw saeck en Gelukkig is het land.

Han Siertsema, geboren in orgelstad Haarlem, is organist, dirigent, componist en adviseur bij orgelbouw. Hij heeft tal van orgelconcerten gegeven en leidt een aantal koren in Midden-Nederland, waaronder de cantorij van De Ontmoeting. De toegang tot het concert, in de Arthur Briëtstraat 38, is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie