De gemeente Nunspeet wil wel samenwerken met andere gemeenten als het maar past bij de eigen cultuur. Archieffoto: Dick Baas
De gemeente Nunspeet wil wel samenwerken met andere gemeenten als het maar past bij de eigen cultuur. Archieffoto: Dick Baas Dick Baas

Politieke analyse: Niet meedoen is de beste keuze

16 januari 2024 om 14:30 Politiek

Een meerderheid in de gemeenteraad van Nunspeet heeft afgehaakt bij de Samenwerkingsagenda voor de Kop van de Veluwe. De opzet ging Gemeentebelang en de SGP veel te ver. De ChristenUnie, CDA Lokaal en de PvdA/GL hadden ook bedenkingen, maar wilden het wel proberen. De overige gemeenten Elburg, Oldebroek, Hattem en Heerde, de provincie Gelderland en het Waterschap Vallei en Veluwe hebben afgelopen week de Samenwerkingsagenda ondertekend.

Dick Baas

Harm Jan Polinder (SGP) geeft nog eens aan dat de agenda inhoudelijk veel te ver gaat. “De partners uit de Kop van de Veluwe wisten hoe wij erin zaten en hoe de agenda er uit moest komen te zien om op onze steun te kunnen rekenen. Dat zij daarin andere keuzes hebben gemaakt heeft ervoor gezorgd dat we niet konden instemmen.” Polinder vindt dat geen ramp: “Vier gemeenten met gedeelde belangen kunnen hiermee verder.”

De visie op samenwerking is voor Harm Jan Polinder helder: “Als wij op bepaalde onderwerpen samenwerking nodig hebben dan zullen we als Nunspeet bekijken in welk verband die samenwerkingsbehoefte het beste ingevuld kan worden. Dat kan overigens ook de Kop van de Veluwe zijn.” Polinder heeft begrepen dat de Kop van de Veluwe de deur laat openstaan.

Pieter-Jan van Rossen (GB) is het helemaal eens met de visie van de SGP en vult aan: “De positie van de gemeenteraad was niet geborgd. Dergelijke samenwerkingen kunnen vergaande plannen voortbrengen, maar hoe de gemeenteraden daarin betrokken worden moest nog ingevuld worden. We hebben genoeg ervaring met regionaal beleid dat al in een zodanig vergevorderd stadium was dat we als raad in feite enkel nog bij het kruisje konden tekenen en weinig inhoudelijke sturing mogelijk was.” Volgens Van Rossen ontbrak ook een onderbouwing voor de stevige financiële bijdrage die gevraagd werd. “Niet meedoen met deze samenwerkingsagenda is de beste keuze voor Nunspeet.” Maar hij staat zeker open, waar zinvol, voor samenwerking op onderdelen, ook met de Kop van de Veluwe.

Koos Meijer

Een oud-raadslid dat zich twaalf jaar actief met intergemeentelijke samenwerking heeft beziggehouden is Koos Meijer (CDA). De RNV werd na 40 jaar ‘dienstverband’ opgeheven. “Achteraf gezien blijkt het kind met het badwater weggegooid te zijn.” Meerinzicht had groen licht, maar vanwege partijbelang veranderde het in rood. De SNV werd enthousiast geïntroduceerd als opvolger van de RNV, maar is nooit echt van de grond gekomen, omdat het vertrouwen in elkaar er niet was. NEO ging ambtelijk goed, maar bestuurlijk niet. De samenwerking in de Regio Zwolle loopt. Samenwerking binnen de Kop van de Veluwe begon hoopvol, maar een deel van raad vond dat er weinig of niets te halen viel. Meijer: “Ik vind dat jammer, omdat  ik geloof in een samenwerking die stoelt op de stelling: Samenwerkingspartners kiezen voor elkaar omdat ze elkaar vertrouwen, elkaar iets te bieden hebben, elkaar aanvullen en een gemeenschappelijke identiteit hebben.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie