Toekomst Boschhuis blijft nog onzeker.
Toekomst Boschhuis blijft nog onzeker. Wijnand Kooijmans

Leegstandsvergunning Boschhuis wordt voor tweede keer afgewezen

24 februari 2024 om 06:00 Algemeen

De aanvraag om een leegstandsvergunning voor het Boschhuis in Nunspeet wordt afgewezen door het college van burgemeester en wethouders. Dat is voor de tweede keer. Bij de vorige weigering speelde een rol dat er een voorbereidingsbesluit was met als doel om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen. Maar ook ongewenst gebruik van het pand.

Wijnand Kooijmans

Inmiddels ligt er een partiële herziening van het bestemmingsplan voor de locatie van het Boschhuis ter inzage dat voorziet in aanvullende regels. De brede mogelijkheden in het geldende bestemmingsplan maken dat een herziening nodig is. De reden voor de nieuwe aanvraag is dat de eigenaar ongewenste leegstand wil voorkomen en een eind gemaakt wil zien aan de voorlopig beperkte mogelijkheden tot herontwikkeling van het pand.

In de aanvraag wordt vermeld dat het gaat om ongeveer 35 plaatsen. Het gaat dan om woon- en slaapplaatsen. In de aanvullende regels in het plan dat ter inzage ligt, is opgenomen dat forensische zorg is uitgesloten, dat niet meer dan veertig personen vierentwintig uurs zorg mag worden geboden en dat maatschappelijke dienstverlening is toegestaan. Specifiek is opgenomen dat zelfstandige bewoning niet wordt toegestaan.

De reden om het geldende bestemmingsplan te herzien is de brede maatschappelijke bestemming die het pand in het verleden heeft gekregen. Het Boschhuis is van oudsher een vakantiekolonie en vanuit die historie heeft het pand verschillende maatschappelijke functies gehad. In de huidige tijd wordt er, zo geeft het college aan, anders aangekeken tegen deze brede mogelijkheden. Hiernaast speelt de aanwezigheid van de naastgelegen Dr. Verschoorschool een rol.

Bij de afweging de vergunning te weigeren speelt een rol dat de eigenaar van het pand op dit moment nog geen duidelijkheid kan geven over toekomstige huurders van het pand, omdat nog huurders worden gezocht.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie