De onderzoeksjournalist Sandra Bonestroo was een van de insprekers in de raadscommisie Algemeen bestuur.
De onderzoeksjournalist Sandra Bonestroo was een van de insprekers in de raadscommisie Algemeen bestuur. Dick Baas

Politieke analyse: Politiek ziet af van aangifte

23 april 2024 om 12:15 Politiek

Raadslid zijn is niet altijd gemakkelijk. Moet je beslissen om de Rijksrecherche in te schakelen wegens overtreding van de geheimhoudingsplicht bij gebruik gemeentelijke belastingadministratie voor het Ondernemersfonds? En wat moet je met een Zwartboek 1.0 over alles wat wethouder Jaap Groothuis blijkbaar fout doet?

Dick Baas

In februari is de procedure rond het Ondernemersfonds aan de orde geweest. Dat daarbij fouten waren gemaakt, was duidelijk. Er werden boetekleden uit de kast gehaald en aangetrokken met de belofte: ‘Dit mag zo niet weer’. Over het al of niet onjuist gebruik maken van maken van gegevens uit de gemeentelijke belastingadministratie voor de inventarisatie ontbrak het de raadsleden aan juridische kennis. Daarom werd Van den Bosch & Partners, belastingadviseurs, ingeschakeld. Dit mede naar aanleiding van twee insprekers in de commissie, Sandra Bonestroo en Sander Klugt. Dat tweetal had gesteld dat er strafbare feiten waren gepleegd, waarvan aangifte gedaan zou moeten worden.

Rapport


De conclusies van Van den Bosch & Partners zijn helder. Er is geen sprake van schending van de geheimhouding. De regels van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn niet geschonden. Al moet, al lezend, gezegd worden dat het advies wel erg voorzichtig gesteld is. Insprekers waren weer Sandra Bonestroo en Sander Klugt, die hun visie handhaafden. Sandra had uit de stukken nog een B&W-voorstel gehaald, waarop de parafen van de collegeleden ontbraken en er dus geen besluit zou zijn genomen. Wethouder Wichert Stoffer verdedigde dat er wel degelijk besluiten zijn genomen.

De pers krijgt elke week de openbare besluitenlijst van het college. Het is dan dus niet zo moeilijk om even in de oude besluitenlijsten dat besluit terug te zoeken. Dat lukte niet, het bleek niet in de openbare besluitenlijst te staan. 

Met dit rapport was voor de de raadsleden de kous af en ze zetten een punt achter de discussie. Aan aangifte hadden ze geen behoefte. 

Of het voor de insprekers ook het einde van de procedure is, moet nog blijken.

Zwartboek


Het al aangekondigde Zwartboek, versie 1.0 is afgelopen week verschenen. Het is opgesteld door het Burgerinitiatief Helder Nunspeet. Er worden 16 dossiers besproken en er worden er nog 15 genoemd. Woorden als vriendjespolitiek, machtsmisbruik door de wethouder (= Jaap Groothuis), twijfel aan integriteit of gebrekkige burgerparticipatie worden regelmatig genoemd. Veel grote woorden, er wordt veel gesuggereerd en geïnsinueerd, maar bewijzen ontbreken. Het college van B&W heeft nog niet gereageerd. De SGP blijft op haar website achter Jaap Groothuis staan.

Donderdagavond komt in de raad ‘t Hul Noord aan de orde, een van de dossiers van Helder Nunspeet: ‘Gemeenteraad heeft onvoldoende dossierkennis en doet te weinig om extra kennis te vergaren; gemeenteraad handelt niet democratisch’. We zien het wel.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie