Burgemeester Céline Blom ziet installatie als hoogtepunt van het jaar.
Burgemeester Céline Blom ziet installatie als hoogtepunt van het jaar. eigen foto

Installatie als burgemeester was voor Céline Blom dag met een gouden rand

19 december 2023 om 06:00 Maatschappelijk

Hoogtepunt voor burgemeester Céline Blom, na een tijd van spanning rond haar sollicitatie, was dit jaar haar installatie als kroonbenoemde burgemeester van de gemeente Nunspeet. “Ik herinner mij dat het een stralende dag was. Dat ik werd opgehaald door de brandweer en er brandweerauto’s stonden op de rotondes. Het was voor mij een dag met een gouden randje.”

Wijnand Kooijmans

“Ik was al burgemeester, maar het is toch heel bijzonder gekozen te worden door de raad. Het was best een spannende periode. Door waarnemend burgemeester te zijn, had ik al veel kunnen laten zien en dan gaat het niet alleen om de mooie kanten. Dat houd je ook geen jaar vol. Ik heb veel positieve reacties vanuit de samenleving mogen ontvangen. Je hebt dezelfde bevoegdheden als waarnemend burgemeester. Het voelt toch anders. Dat ik voor Nunspeet heb gekozen en Nunspeet voor mij. Je gaat anders met zaken om.  Met de wetenschap dat ik zes jaar mag blijven zitten, heb ik meer tijd om dingen op te pakken.” Ze vervolgt: “Het is volgens mij een bijzonder jaar geweest voor iedereen in Nederland; en de gemeente Nunspeet. Er is veel gebeurd in de samenleving. Dan hebben we het over de oorlog in Oekraïne. We hebben het over de oorlog tussen Israël en Gaza. De wolf die voorbij is gekomen. Veel in de samenleving waarbij je als burgemeester de rol hebt te verbinden. Aan mensen laten zien dat er misschien verschillen zijn en dan noem ik nog niet eens de verkiezingsuitslag. Dat er niet alleen verschillen zijn, maar dat er ook veel is dat verbindt. Dat zie ik als mijn rol als burgemeester: om daar voor te blijven zorgen. Ik merk dat dit in de gemeente Nunspeet -als je kijkt naar het vluchtelingenvraagstuk- een belangrijk onderwerp is.

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak was Nunspeet één van de eerste gemeenten in het land om te helpen. Binnen no time was er een vrijwilligersorganisatie opgezet, daar ben ik heel trots op. Een jaar waarin veel is gebeurd en waarin we elkaar vooral moeten blijven vasthouden. Zoeken naar wat ons bindt in plaats wat ons scheidt. Als gemeente hebben we mooie hoogtepunten weten te bereiken. De Wiltsangh is officieel geopend, er is een start gemaakt met de stationsomgeving. Ik merk heel veel draagvlak onder de inwoners voor wat daar gebeurt. Iedereen is blij dat dit gaat lukken. We mogen veelvuldig gasten ontvangen om de stationsomgeving te laten zien. Daar ben ik supertrots op. Voor een gemeente van onze grootte een enorme klus, die daar geklaard wordt; waar als samenleving voor gespaard is en hard voor is gewerkt. Hetzelfde geldt voor De Wiltsangh: een primeur als chloorvrij doelgroepenbad. Fantastisch dat we dit hebben kunnen doen. Mensen van heinde en verre komen kijken. We hebben 1,2 miljoen overnachtingen, die bezoekers zijn ook blij met het zwembad. We zijn ook Poort van de Veluwe. Aan de ene kant leiden we naar het centrum, aan de andere kant naar de natuur. Een enorm mooi visitekaartje. Woningbouw is een belangrijk onderwerp aan het worden. We willen in deze tijd vluchtelingen en Oekraïners onderdak bieden, maar ook aan eigen inwoners. ’t Hul Noord is bijvoorbeeld een megaproject dat wij hier hebben opgezet. Er komt nog wat aan, een multifunctioneel sportpark in Hulshorst. De raad moet er nog over beslissen, maar er ligt een prachtig plan. De raad neemt haar positie in, maakt scherp wat scherp moet zijn en heeft daarover ook mening.” 

Eén van de dieptepunten dit jaar is volgens burgemeester Blom het verhaal van Helder Nunspeet. “Waarbij ik het zelf heel ingewikkeld vind dat een persoon niet integer wordt genoemd zonder dat ik daar feiten van heb gekregen dat de wethouder niet integer zou zijn. De positie van de raad wordt steeds meer genoemd. Gesuggereerd wordt dat de raad een klapezel is van het college door het brede coalitieakkoord. Dat is echt niet aan de orde en ik neem daar ook afstand van. Soms zijn voorstellen terug gekomen vanuit de raad of aangepast. Dat is democratie en de rol van de raad. Ik denk dat de verdenkingen het openbaar bestuur lastig maakt. Het maakt ons kwetsbaar. Sinds corona is er meer polarisatie in de samenleving. Wat ik merk is dat als mensen het niet eens zijn met beslissingen er sneller grote woorden worden gebruikt. Als ik terugkijk, denk ik er aan hoe een chalet van een terrein werd weggesleept in Hulshorst en daarna in de fik gestoken. De suggestie was dat het ging om huisvesting van statushouders. Toen heb ik expres aangegeven in brieven naar omwonenden ‘ga met mij in gesprek. Ik kom graag koffiedrinken bij jullie of kom naar gemeentehuis.’ Ik vind dat ik geen afstand moet nemen, maar toenadering moet zoeken.”

De jeugdoverlast in Nunspeet is afgenomen. Maar burgemeester Céline Blom wil er de ogen niet voor sluiten dat er alcohol en drugs worden gebruikt. Al hoeft er wat haar betreft tussen het gebruik en de overlast geen verband te zijn. “Ik ben wel benieuwd naar cijfers als die er zijn. We moeten wel gaan kijken wat we onze jeugd kunnen bieden. Ze moeten zich wel kunnen vermaken. Rond oud en nieuw activiteiten organiseren, zodat ze zich niet hoeven te vervelen.”

Voor het komende jaar geeft Blom aan dat de voortgang van de stationsomgeving verder gaat alsmede de aanpak van de Poort van de Veluwe. Van belang vindt de burgemeester dat ze in februari verhuist naar Nunspeet. En daarmee onderdeel gaat uitmaken van de gemeenschap van de gemeente Nunspeet. “Dan kan ik op de fiets naar het gemeentehuis.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie