De natuur in 't Hul Noord wijkt voor woningbouw. Foto: Wijnand Kooijmans
De natuur in 't Hul Noord wijkt voor woningbouw. Foto: Wijnand Kooijmans Wijnand Kooijmans

Groot tekort woningen op ‘t Hul Noord

23 maart 2024 om 14:30 Algemeen

Het plan voor de bouw van 750 woningen in de toekomstige woonwijk ’t Hul Noord sluit met een tekort van negen miljoen euro. Dat bedrag hoopt het college van burgemeester en wethouders te verzachten met de zes miljoen euro aan subsidies die zijn aangevraagd in het kader van de landelijke regeling woningbouw impuls en bij de provincie.

Wijnand Kooijmans

Uiteindelijk rest dan nog een tekort van drie miljoen euro. Dat wordt mede veroorzaakt door de noodzakelijke aanpassing en verbreding van de Bovenweg zodat deze verkeersveilig wordt voor de huidige en toekomstige gebruikers. Ook komt er een vrijliggend fietspad.

Het bestemmingsplan is naar aanleiding van reacties op het ontwerpplan aangepast en wordt 8 april voorgelegd aan de raadscommissie Ruimte en Wonen. De raad moet het plan donderdag 25 april definitief vaststellen. De raad wordt voorgesteld de tekorten te dekken uit de reserves grondexploitatie, de reserve grote projecten en de algemene reserve.

Wethouder Jaap Groothuis geeft aan dat de vraag naar betaalbare woningen onverminderd groot is in Nunspeet. “Met dit plan maken we forse stappen in het terugdringen van het woningtekort.” Hiernaast werkt Nunspeet nog aan een plan voor de bouw van een flink aantal woningen in het gebied Feithenhof.

Van de te bouwen woningen wordt tweederde deel in de categorie sociale en midden huur en sociale koop gerealiseerd. Ook is er ruimte voor een school gereserveerd. ’t Hul Noord is gelegen tussen de Hullerweg, Molenweg, Kolmansweg en de Oude Zeeweg in Nunspeet. De verkeersafwikkeling via de Bovenweg sluit aan op de al bestaande rondweg.

In het plan is opgenomen dat een knip in zowel de Molenweg (tussen de Bovenweg en Hullerweg) en de Oude Zeeweg wordt aangelegd. Daarmee wil men voorkomen dat er extra verkeer door het buitengebied, de bestaande wijken of het centrum rijdt. Voor de aanpassing van de Bovenweg worden gesprekken gevoerd over de benodigde verwerving van de gronden en is recent het perceel Bovenweg 2 al aangekocht.

Tegen het plan zijn 27 zienswijzen ingediend. Deze hebben, zo geeft het college aan, betrekking op diverse aspecten, zoals de opgestelde woonbehoefte, woningaantallen, verkeer en milieuonderzoeken. De bezwaren hebben wel geleid tot enkele aanpassingen van het plan, maar geven naar de mening van het college geen aanleiding te oordelen dat de ontwikkeling in strijd is met een goede ruimtelijke ordening.

Er moet door de gemeente een verliesvoorziening worden getroffen voor het totale tekort dat wordt verwacht. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat de gevraagde bijdragen van het Rijk en provincie Gelderland nog niet zijn verleend. Mocht bij de toekenning een kink in de kabel komen, dan komt het volledige tekort voor rekening van de gemeente.

Van de gelden die de gemeente wil inzetten is vier miljoen afkomstig uit de winst die wordt geboekt op de bouw van de wijk Molenbeek dat zo goed als afgerond is. Dat is een miljoen euro meer dan eerder werd verwacht.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie