Presentatie van de verbouwing. Foto: Wijnand Kooijmans
Presentatie van de verbouwing. Foto: Wijnand Kooijmans Wijnand Kooijmans

Poort van de Veluwe krijgt boost met gedeeld bezoekerscentrum in Nunspeet

9 maart 2024 om 06:00 Maatschappelijk

Outdoorcentrum Nunspeet, de Stichting Natuureducatie en Informatie Veluwe (SNIV) en de Stichting uit de Kunst moeten eind 2025 gezamenlijk onderdak vinden in het vernieuwde bezoekerscentrum aan de Plesmanlaan en daarmee mede invulling geven aan de Poort van de Veluwe die hier dan ook haar voltooiing moet vinden.

Wijnand Kooijmans

Voor een deel is het bezoekerscentrum al voltooid en krijgt het gestalte hoe het in de toekomst moet worden. De geschiedenis van de bezoekerscentra in Nunspeet dateert al uit 1971. Door Staatsbosbeheer werd zo’n centrum gerealiseerd in het Zandenbos aan wat in de volksmond de toeristische weg wordt genoemd. Dat deed dienst tot 2004 toen het werd afgebroken en het gebied terug werd gegeven aan de natuur. Inmiddels was in 2003 al het huidige centrum gerealiseerd. In eerste instantie door alleen Staatsbosbeheer, maar in 2011 kwam de samenwerking tot stand met het Outdoorcentrum Nunspeet.
Geleidelijk aan begon Staatsbosbeheer echter een terugwerkende beweging te tonen. Niet ingegeven door de medewerkers binnen de gemeente Nunspeet in het veld, maar opgelegd van hogerhand.
In 2015 nam het Outdoorcentrum het exploitatierisico over van Staatsbosbeheer, in 2020 gevolgd door de overname van het gebouw en de inventaris. In 2023 trok Staatsbosbeheer volledig de handen af van het bezoekerscentrum en nam SNIV de vrijwilligersgroep over met steun van het Outdoorcentrum en later de gemeente Nunspeet.

Inmiddels lagen ook de plannen voor de Poort van de Veluwe op tafel. Dat eist een andere aanpak om de bezoekers van de Veluwe vanuit Nunspeet voor te lichten. Zaken als informatie, educatie, inspiratie, uitnodigend, verleiding, beleving en uitstraling kwamen om de hoek kijken.
Het bezoekerscentrum moet binnen de Poort van de Veluwe het fysieke centrum worden met informatie over de achterliggende natuur, het centrum van Nunspeet, maar ook de gehele Veluwe.

Verleiding

Een centrum waar de bezoeker wordt verleid de natuur te leren kennen en verkennen, maar er ook op kan worden gewezen dat wellicht een ander reisdoel moet worden gezocht op de Veluwe, omdat het te druk is op de locatie waar de bezoeker naar toe wil. Ook moet die bezoeker worden verleid op andere momenten naar de Veluwe te komen dan alleen in de zomer en moet het niet bij één bezoekje blijven aan het bezoekerscentrum waarin de naam Nunspeet wel blijft gehandhaafd, zo gaf penningmeester Marc Konings van de SNIV) te kennen.

Geleidelijk aan kwam ook Nunspeet uit de Kunst om de hoek kijken. Het VVV-kantoor op het Stationsplein sneuvelde in de plannen voor de herinrichting van de stationsomgeving. Inmiddels is de VVV gevestigd in een pand aan de Stationslaan. Maar volgens voorzitter Dick van Hemmen van de stichting is het vanzelfsprekend dat samenwerking is gezocht met het Outdoorcentrum en de SNIV.

Samen valt er meer te bereiken in de bemensing van het bezoekerscentrum, de kennisoverdracht en de gastvrije ontvangst van toerist en bezoeker. Ook kan dubbelwerk worden voorkomen door informatie op één punt te verstrekken en niet op twee afzonderlijke locaties.

Gastvrij

Nunspeet wil de meest gastvrije gemeente zijn van Nederland en is dat eigenlijk al volgens Van Hemmen. Maar verbeteringen zijn altijd mogelijk. Het belang van het toerisme van Nunspeet mag duidelijk zijn. Van alle bezoekers van de Veluwe overnacht tien procent binnen de gemeente Nunspeet.

Scheiding

Er komt wel een duidelijke scheiding tussen alle gebruikers van het bezoekerscentrum. Dat is ook nodig. Het Outdoorcentrum is commercieel, de beide stichtingen dienen het algemeen belang. Voorkomen moet worden dat gelden die voor dit laatste doel bestemd zijn terecht komen bij de commerciële partner. Iedere partij houdt de eigenheid overeind.

De gemeente Nunspeet is de trekker van de Poort van de Veluwe. In de plannen is onder meer gekozen voor de aanleg van een Bosplein Dat komt te liggen tussen het bezoekerscentrum en het Vennenpad. Dat maakt dat de entree van het bezoekerscentrum moet worden verplaatst zodat bezoekers van het Bosplein rechtstreeks vanaf hier het bezoekerscentrum kunnen binnen lopen.  In het plan voor de Poort van de Veluwe is ook een waterspeeltuin opgenomen, die tevens dienst doet als wateropvang. 

In het bezoekerscentrum komt onder meer een nieuwe kelder voor het Outdoorcentrum en extra kantoorruimte. Ook moet het geheel anders worden ingericht. De expositieruimte wordt ingericht naar de wensen van de bezoeker van deze tijd en paden en wegen moeten worden aangesloten op de bestaande infrastructuur. Er komt horeca maar die is vooral gericht op gasten van het bezoekerscentrum en deelnemers aan de activiteiten van het Outdoorcentrum.

Status

Met de plannen voor de Poort van de Veluwe moet het gehele gebied meer status worden gegeven. 

Het Transferium met de uitkijktoren is zo’n twintig jaar geleden gerealiseerd. Maar eigenlijk heeft het nooit gebracht wat de verwachting was. Dat moet veranderen al moeten wel alle benodigde centjes hiervoor bij elkaar worden geschraapt.

Onder meer door subsidies, maar ook fondswerving. En moet nog antwoord worden gegeven op de vraag of de toegang straks gratis is of entree moet worden geheven.

 Bezoekerscentrum Nunspeet. Foto: Wijnand Kooijmans
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie