Met de realisering van 't Hul Noord kan ook de gevaarlijke kruising worden aangepakt.
Met de realisering van 't Hul Noord kan ook de gevaarlijke kruising worden aangepakt. Wijnand Kooijmans

Nunspeet verwacht flink tekort ‘t Hul Noord

27 januari 2024 om 06:07 Wonen

Door de gemeente Nunspeet wordt uitgegaan van een mogelijk tekort van 7,7 miljoen euro bij de ontwikkeling van de wijk ’t Hul Noord. Streven is dit bedrag omlaag te brengen door het aanvragen van subsidies.

Wijnand Kooijmans

Gewerkt wordt aan het aanvragen van subsidie bij het Rijk in het kader van de Woningbouwimpuls. Het gaat om een bijdrage van vijftig procent in het tekort en daarmee een bedrag van rond de 3,75 miljoen euro. Bij de provincie Gelderland wordt cofinanciering gevraagd ter hoogte van duizend euro per woning. Uitgaande van de bouw van 750 woningen in het gebied is dit een bedrag van driekwart miljoen.

Omdat over de subsidies geen zekerheid bestaat, is in de exploitatieopzet rekening gehouden met het totale tekort. Om dit te dekken worden winsten aangeboord die zijn ontstaan uit de grondexploitatie van andere projecten. Normaal wordt dit pas gedaan als deze projecten volledig zijn afgerond.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten hiervan af te wijken in het concept exploitatieplan dat ter inzage is gelegd. Het gaat echter niet om de volledige bedragen. Uit de bouw van Molenbeek wordt drie miljoen vrijgemaakt waar een winst van vier miljoen wordt verwacht. Voor de Kolk wordt uitgegaan van een overschot van vier miljoen, waarvan 1,7 miljoen ten goede komt aan ’t Hul Noord. De winst op het project Elspeet Noordwest van 0,3 miljoen euro wordt volledig aangewend voor de nieuwe woonwijk.

Dit levert een totale dekking op van vijf miljoen euro. Het resterende tekort van 2,7 miljoen euro wordt gehaald uit de algemene reserve. Binnen deze bestemming is rond de zes miljoen euro beschikbaar aan vrij besteedbare middelen.

In het plan is ook de bouw van een onderwijsvoorziening opgenomen. In het gebied zijn gronden gelegen van andere eigenaren dan de gemeente met wie de gemeente nog geen afspraken heeft kunnen maken. Eigenaren zijn niet verplicht aan de gemeente te verkopen en kunnen zich beroepen op het zelf realiseren van woningen.

Het college geeft aan zich echter in te zetten op actieve grondpolitiek om zodoende alle gronden ten behoeve van de woningbouw en de school te verwerven. Gelet op de grondpositie van de gemeente, het gevestigde voorkeursrecht en de actieve grondpolitiek moet de gemeente bij het vaststellen van het bestemmingsplan een interne grondexploitatie vaststellen. Hiervoor moet ook een voorziening worden gevormd op het moment dat de gemeentelijke grondexploitatie een tekort laat zien. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie